Woon je in een huurhuis dan heb je geen opstalverzekering nodig. De eigenaar van het pand, je huurbaas dus, moet zorgen voor de verzekering van de woning. Een inboedelverzekering is wel jouw verantwoordelijkheid. Daarmee zijn je eigen spullen in huis verzekerd tegen schade en diefstal. Het verschil tussen wat onder de opstal en wat onder de inboedel valt is strikt van elkaar gescheiden. Alles dat aard- of nagelvast zit aan de woning valt onder de opstal, dus alles wat bij een huis hoort. Alle losse spullen horen bij de inboedel. Maar hoe zit dat met de keuken die jij plaatste als huurder? Of de verlijmde parketvloer? Dat zijn dingen die bij het huis horen, maar niet van de verhuurder zijn. In die gevallen is het huurders- of eigenaarsbelang als onderdeel van de inboedelverzekering in het leven geroepen.

Het huurdersbelang of eigenaarsbelang omvat alles dat geen inboedel is, maar wel door de huurder is aangeschaft. De inboedeldekking vanuit dat belang omvat alle schade aan verbeteringen in het huis die door de huurder zijn aangebracht. Voorwaarden zijn ten eerste dat de huurder de beschadigde delen zelf betaald heeft en ten tweede dat de schade niet vergoed wordt door de opstalverzekering van de verhuurder. Te denken valt aan een schutting, een zonnepaneel of een open haard. Daarbij hoef je het niet zelf te hebben aangebracht of geïnstalleerd. Het rolluik aan de achtergevel die je hebt overgenomen van de vorige huurder valt ook onder het huurdersbelang.

Als je een inboedelverzekering afsluit of overstapt op een andere inboedelverzekering is het verstandig je goed te verdiepen in de voorwaarden rondom het huurdersbelang. De uitkering voor huurdersbelang is vaak aan een maximum verbonden. Afhankelijk dus van hetgeen je zelf aan je woning verbeterd en geïnvesteerd hebt, is het belangrijk goed naar de dekking te kijken.