De Nationale Vergelijkingsmonitor 2015 wijst uit dat mensen met een lager inkomen minder vaak gebruik maken van vergelijkingswebsites dan mensen met een hoger inkomen. De Vergelijkingsmonitor is opgezet door vergelijkingssite Pricewise.nl en onderzoeksbureau CG Selecties.

Het vergelijken van verzekeringen en andere prijzen vormt een goede basis om te besparen op vaste lasten. Mensen met een minimum inkomen kunnen er in principe het meeste voordeel bij hebben. Het is daarom des te opmerkelijk dat juist degene met lage inkomens het minst gebruik maken van een vergelijkingssite. In het onderzoek komt naar voren wie met welk jaarinkomen bepaalde vergelijkingen deed. Zo is te zien dat mensen met een jaarinkomen tot €15.000 in verhouding minder de zorgverzekering vergeleken dan mensen met salarissen vanaf €60.000 per jaar: 73% tegen 78%. Bij autoverzekeringen was die verhouding 63% tegen 74% en voor energie 73% tegen 85%.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking vergelijkt tegenwoordig prijzen met behulp van een vergelijkingssite. Vooral energiecontracten en zorgpolissen worden gecheckt.