Pensioenfondsen waarschuwen voor verlaging van pensioenen volgend jaar. Dat is nodig als de rente nog verder daalt en de beleggingen van de fondsen niet genoeg meer opleveren. Eerder werden tegenvallers nog opgevangen door het verhogen van premies. Dat werkt tegenwoordig niet meer, omdat er te weinig werkenden zijn die kunnen meebetalen voor de grote groep gepensioneerden. Wil je verzekerd zijn van een goed pensioen, dan is het noodzaak om zelf tijdig te gaan sparen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Banksparen is de meest populaire vorm van pensioensparen, waarbij geld wordt ingelegd op een geblokkeerde spaarrekening. Deze vorm van sparen levert fiscale voordelen op omdat het gespaarde bedrag afgetrokken mag worden van het belastbaar inkomen. Ook is het geld vrijgesteld van vermogensbelasting. Verder ligt de rente hoger dan een normale spaarrekening en kun je zelf bepalen hoeveel je spaart. Banksparen is echter alleen mogelijk wanneer je ondernemer bent of een pensioengat hebt.

Een lijfrentepolis is een levensverzekering die bedoeld is als (aanvullend) pensioen waarvoor in termijnen een bedrag gestort wordt. Als je ondernemer bent of een pensioengat hebt is de premie aftrekbaar van de belasting. Bij uitkering is het bedrag wel belast. Echter als je gepensioneerd bent kom je in een lager belastingtarief en daar zit het voordeel in. Het verschil met banksparen is dat bij overlijden de nabestaanden niets van het bedrag krijgen tenzij een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Ook zijn de kosten van een lijfrentepolis hoger dan die van banksparen.

Natuurlijk kun je ook sparen op een gewone spaarrekening. Het nadeel is dat je maar weinig rente voor je geld krijgt. Voordeel is dat het je vrij staat het geld op te nemen. Dat kan ook de valkuil zijn, waardoor het spaargeld niet toereikend is voor je pensioen.

Laatste optie is om geld te beleggen. Hoewel risicovoller dan alle andere opties, het levert op de lange termijn meer op dan sparen. Een inschatting van het uiteindelijke bedrag is echter moeilijk te maken. Voor beleggen is het belangrijk voor jezelf te bepalen welk risico je wilt lopen. Als je jong begint met beleggen kun je in de eerste jaren wat meer risico nemen. Naarmate je doel dichterbij komt is het echter verstandig de beleggingen wat veiliger te doen. Als ondernemer of iemand met een pensioengat is er de mogelijkheid om te beleggen binnen een bankspaarproduct. Daarmee heb je de fiscale voordelen van het banksparen en de kans op meer rendement uit de beleggingen.

Overeenkomende artikelen