Een driedaags weekend heeft grote, positieve consequenties voor het milieu, stelt docent sociologie aan de University of London, Alex Williams. Hij publiceerde zijn pleidooi in The Indepent. Maar niet alleen het milieu heeft baat bij een kortere werkweek.

Een langer weekend heeft als gevolg dat de energieconsumptie drastisch afneemt. Immers, er is een werkdag minder woon-werkverkeer en het energieverbruik op kantoren daalt flink. Het pleidooi van Williams is op zich niet nieuw. Al in 2007 is in Utah, USA een proef gedaan met een driedaags weekend. Het leverde in de eerste tien maanden al een besparing van 1,8 miljoen dollar op aan energiekosten en een vermindering van CO2-uitstoot van 12.000 ton. Toch is de test stopgezet onder druk van burgers die klaagden over de onbereikbaarheid van winkels en diensten op de extra vrije dag.

Het experiment in Utah toont aan dat een kortere werkweek positief bijdraagt in de strijd tegen milieuvervuiling en energiegebruik. Williams geeft echter ook aan dat in de komende jaren de automatisering en robotisering zich verder ontwikkelt met minder werkgelegenheid tot gevolg. Een verkorting van de arbeidsweek zou de daling in werkgelegenheid kunnen opvangen.

Ook de gezondheid krijgt een positieve impuls bij een driedaags weekend. In Zweden werd specifiek naar de consequenties gekeken tijdens een experiment in 2015. Het resulteerde in minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit onder werknemers.

Overeenkomende artikelen