Vanaf juli volgend jaar worden de extra kosten voor roaming in Europa afgeschaft. De Europese Unie stelt daarbij geen voorwaarden meer aan het gebruik van de mobiele telefoon. Eerder had de Europese Commissie nog een maximum van negentig dagen voorgesteld.

Ter voorkoming dat consumenten goedkopere mobiele abonnementen in het buitenland zouden kunnen afsluiten had de Europese Commissie de beperkende maatregel van negentig dagen bedacht. Na die negentig dagen konden telecomaanbieders alsnog extra kosten in rekening brengen. Na hevge kritiek is die restrictie nu van de baan. Providers mogen wel maatregelen treffen om misbruik tegen te gaan. Met ingang van 15 juli 2017 zouden dan geen extra kosten voor bellen en internet meer berekend worden.

Telecombedrijven mogen hun klanten wel aanspreken in geval van misbruik. Een voorbeeld daarvan is wanneer in het ene land een simkaart is aangeschaft, maar het dataverbruik continu in een ander land plaatsvindt. Ook zou het houden van meerdere simkaarten op dezelfde naam gezien kunnen worden als misbruik. Exacte omschrijvingen wat misbruik inhoudt zijn nog niet bekend. Ook is nog ongewis hoe providers misbruik moeten gaan vaststellen. De Europese Commissie heeft wel een voorstel gedaan voor de te berekenen extra kosten in geval van misbruik: één cent per sms, vier cent per belminuut en 85 cent per verbruikte MB.

De motie van de Europese Commissie omtrent het wegvallen van roamingkosten is nu voorgelegd aan de BEREC, die over Europese telecommunicatieregels beslist. Nadat de BEREC een besluit heeft genomen omtrent de kwestie kan de nieuwe regeling ingaan. Naar verwachting zal dat op 15 juli 2017 zijn.

Overeenkomende artikelen