De zomervakantie is een tijd van topdrukte op luchthavens. Op Schiphol werden op de drukste dag van de vakantieperiode maar liefst 222.000 reizigers ontvangen. En daarmee minstens even zo veel koffers verwerkt. Dan wil er wel eens wat misgaan.

Voor veel reizigers is het een schrikbeeld. Net geland op het vliegveld van je vakantiebestemming en helemaal klaar om te genieten van de welverdiende vrije tijd. Vermoeid van de reis maar opgewekt over de ongetwijfeld leuke tijd die je tegemoet gaat, loop je naar de bagageband om je koffer op te halen. Maar dan blijkt dat die helemaal niet op de band ligt. Sterker nog, jouw koffer staat nog op Schiphol of is op weg naar een hele andere bestemming. Wat moet je nu doen?

Op de luchthaven van je bestemming maak je allereerst melding van de vermissing van je koffer bij de bagageafhandeling. Dat kan alleen in de bagagehal. Verlaat je die zonder gemeld te hebben dat je je koffer mist, dan kun je niets meer bewijzen. Er zal dan een Property Irregularity Report opgemaakt worden. Deze zogenaamde PIR is van groot belang. Het dient als informatiebron voor de luchthaven om met je in contact te komen mocht je koffer alsnog gevonden worden. En op basis van de PIR kun je de kosten bij je verzekering declareren, die je moet maken om jezelf van de meest noodzakelijke dingen te voorzien. Laat ook een PIR opmaken als je koffer beschadigd is. De PIR dient in dat geval als schaderapport voor je verzekeraar. Op basis daarvan kan die de schade weer verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Maar nogmaals: een PIR kan alleen opgemaakt worden in de bagagehal als je je koffer ophaalt.

Je koffer is weg en je hebt dus geen kleren en toiletspullen meer. Je zult dus een en ander nieuw moeten aanschaffen. Je reisverzekering vergoedt de kosten die daarmee gemoeid zijn. Echter het te besteden bedrag is niet zonder limiet. In de polis is een maximumbedrag opgenomen voor de kosten die je moet maken wanneer je geen koffer meer hebt. Het bedrag dat je kunt claimen is alleen om het hoogstnoodzakelijke te kunnen aanschaffen. Helaas is het dus niet mogelijk om de teleurstelling van het verlies van je spullen te verwerken door uitbundig te shoppen.