Het afgelopen jaar is het aantal aanrijdingen waarbij auto’s betrokken waren aanzienlijk gestegen. De Risicomonitor Verkeer laat zien dat er in 2014 462.000 particuliere schadeclaims waren, terwijl vorig jaar 8 procent meer claims genoteerd werden. Het Verbond van Verzekeraars geeft drie oorzaken aan die de stijging in het aantal claims kunnen verklaren. Afleiding is de grootste boosdoener gevolgd door de inrichting van de Nederlandse infrastructuur en een tekort aan handhaving.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is afleiding één van de belangrijkste veroorzakers van ongelukken op de weg. Het toenemende gebruik van de smartphone is daar debet aan. Verzekeraars zouden graag zien dat bij ongelukken de smartphone uitgelezen kan worden. In het kader van de privacywetgeving is dat niet mogelijk. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit bevestigd. Toch zouden het Verbond van Verzekeraars en Transportverzekeraar TVM graag zien dat smartphones gecheckt kunnen worden.

Bij ongevallen kan de politie onderzoeken wie de veroorzaker is. Echter veel ongelukken worden tussen de betrokkenen geregeld via een schadeformulier. Bovendien is het ondoenlijk voor de politie om 850.000 aanrijdingen per jaar te onderzoeken. Alleen in het geval van fatale ongelukken wordt vastgesteld wie de schuldige is en of diegene roekeloos was. Een optie is om een app te installeren die aangeeft of je tijdens het rijden geen andere apps gebruikt. Voorwaarde is dan wel dat alle weggebruikers zo’n app installeren en gebruiken.

Er is al wel een verzekeraar, Turien, die korting op autoverzekeringen biedt als gebruik gemaakt wordt van een rijgedrag app. Deze app, Flo, houdt de snelheid, wijze van optrekken en remmen en het nemen van bochten bij. De resultaten worden omgezet in scores waarbij geldt, hoe hoger de score, hoe netter er is gereden. Naast het spelelement dat zo ontstaat is de korting die de verzekeraar geeft bij een goede score ook erg aantrekkelijk voor gebruikers. Specifieke gegevens omtrent het rijgedrag worden echter niet gedeeld met de verzekeraar of de politie.

Overeenkomende artikelen